Karriertanácsok – Búcsúzni bölcsenBúcsúzni – bölcsen

Az ember önmagáról állít ki bizonyítványt a tetteivel, többek között akkor is, amikor elhagy egy régi munkahelyet. A váltás oka talán egy jobb ajánlat, talán új kihívások, talán elbocsátás – nem is ez a lényeg. Az okos munkavállaló a búcsú közben is bölcs marad és nem éget fel maga mögött minden hidat. Hisz sohasem lehet tudni, mit hoz a jövő…

Míg szüleink többsége egész életében egy munkahelyen dolgozott, s dicsőség volt a törzsgárdatagság, addig ma az a ritka, ha valaki évtizedeken át egy cégnél van állásban. A váltás manapság már szinte hétköznapinak számít, egy-egy jobb ajánlatért a többség bátran vállalja az új munkahelyet.

Ám ennek is megvan a sajátos kultúrája…
A lényeg, hogy önmagunk és a volt munkahelyünk számára is megadjuk a tisztességet; emelt fővel távozzunk, de úgy, hogy egy esetleges visszatérésnek se legyen akadálya.

Sokan azzal égetik fel maguk mögött a hidat, hogy előbb mondják el munkatársaiknak (széles körben) távozási szándékukat, minthogy a főnöküket tájékoztatnák erről. Mivel a pletyka mindennél gyorsabban terjed, ezzel azt érjük el, hogy a vezető mástól értesül a hírről.

Nem fogja jó néven venni…!
Ahogy annak sem fog senki örülni, ha csapotpapot hátrahagyva távozunk, fittyet hányva arra, ki és hogyan végzi majd el a régi munkánkat. Intelligens munkavállaló megvárja az új munkatársat – esetleg ajánl egy fejvadászcéget -, segít az új munkatárs betanulásában – aztán nyugodt lelkiismerettel int búcsút.

A munkahelyváltás illemszabályához tartozik az is, hogy meddig kell régi cégünknél helyt állni. Természetesen az utolsó pillanatig. Az a tisztességes, ha a befejezetlen munkák is olyan rendezett állapotban maradnak mögöttünk, hogy az utód ott folytathassa a tevékenységet, ahol a távozó abbahagyta. Ezzel önmagunkról állítunk ki bizonyítványt.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

 

Ifj. Orbán Aladár
ügyvezetőVissza a cikkekhez!