Karriertanácsok – A siker titkaA siker titka

A karriertanácsadó számára a leggyakrabban feltett kérdés, hogy mi a gyors karrier titka. Mindenkire érvényes recept nincs, de vannak tanácsok, amiket érdemes megfogadni.

A sikert – véleményem szerint – alapvetően három tényező határozza meg: az egyéni ambíció, az adott helyzet és az egyén képességei.

Amikor egy állásra pályázunk, tisztában kell lennünk saját, mai szóhasználattal élve, eladható képességeinkkel, ismereteinkkel és tapasztalatainkkal.

Ugyanakkor számolnunk (és ismernünk!) kell hátrányainkat is, nem beszélve a különböző külső tényezőkről, amelyek kitágíthatják vagy éppen ellenkezőleg, korlátozhatják érvényesülésünket.

Ami általában a legfontosabb, az az ambíció, a motiváció. Bizonyára mindnyájunk környezetében van olyan ember, akinek bár képességei nem száz százalékosak, az akarás nagyon is megvan benne. S ez bizony néha pótolni tud néhány hiányosságot is… Persze nem arról van szó, hogy alapvető ismeretek hiányában elegendő lenne csupán az elszántság, nem, de a motiváció, a lelkesedés minden munkaadónál fontos szempont. Mert lehet valaki bármilyen tehetséges, lehetnek jók a lehetőségei, ha nem vágyik hatalmas célok elérésére, nem is fog karriert csinálni.

Minden karriernek megvan a saját életpályaszakasza, annak ellenére, hogy az életkort tekintve természetesen lehetnek különbségek az egyes emberek személyiségétől függően. Megfigyelhető azonban, hogy az életkor előrehaladtával nő ugyan a tapasztalat, de fokozatosan csökken a dinamizmus, és ezzel együtt az emberek rugalmassága, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége is. Ezért az az optimális, ha minél korábban elkezdjük a tudatos építkezést, hiszen fiatalkorában mindenki könnyebben alkalmazkodik, és sokkal rugalmasabban kezel nehéz helyzeteket is. Nem beszélve arról, hogy így időben rájöhet akár arra is, ha a korábban kitűnőnek talált munkakör vagy munkahely nem is az igazi. Ha elég korán kezdi valaki a karrierépítést, akár még azt is megteheti, hogy újrakezdi anélkül, hogy annak komolyabb következményei lennének A későbbiekben ezt már nehezen teheti meg, hiszen sehol sem nézik jó szemmel azokat az alkalmazottakat, akik ide-oda ugrálnak állások vagy szakmák között.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

 

 

Ifj. Orbán Aladár ügyvezetőVissza a cikkekhez!