Karriertanácsok – A jó önéletrajz fél sikerTalán arról már hallott, hogy milyen betűtípussal kell írni az önéletrajzot, hogy hasznos a jó portré, s azt is tudja, hogy nem érdemes valótlant állítani, többnek mutatkozni. De talán még mindig nem tudja egészen pontosan, hogyan kell felépíteni az önéletrajzot, milyen a jó önéletrajz.

Pedig a jó önéletrajz már fél siker. Nagyon sok múlik az elbírálásnál azon, hogy milyen a jelölt írásbeli bemutatkozása. Az a legjobb, ha mindössze egy, max. 2 oldalnyi terjedelemben (A4-es), lényegre törően foglaljuk össze a tudnivalókat. Az önéletrajz legyen informatív, de csak a megpályázott munkakör szempontjából fontos adatokat tartalmazza. Fontos, hogy áttekinthető, jól tagolt legyen, az önéletrajzot nem elolvasásra, hanem átolvasásra szánják.

Mitől lesz jól szerkesztett a bemutatkozás? Az önéletrajz általában öt részre tagozódik. Az első a személyes, amelyben a pályázó neve, születési helye és ideje, levél- és e-mail címe, telefonszáma szerepel. Nem tanácsos tehát állásügyben poénos, például “kiscica” vagy “napoleon” néven levelezni. A második rész a végzettségről szóljon: mikortól meddig, hol tanult és mit. Az általános iskolát felesleges feltüntetni, a többinek viszont pontosan kell szerepelnie. A harmadik elkülönülő fejezet legyen a tapasztalaté: mikortól meddig, melyik cégnél, milyen beosztásban és feladatkörben dolgozott a pályázó. A következő, negyedik részben a nyelvtudásunkról (nyelv és szint) adhatunk számot, az ötödik, utolsó részben pedig egyéb, a munka szempontjából hasznos információkat közölhetünk. Ilyen a számítógépismeret vagy a jogosítvány. Mindig legyen dátum és aláírás is a bemutatkozásunk végén. Soha ne nyújtsunk be novemberben áprilisi önéletrajzot! A dátum átjavítására ne sajnáljuk az időt akkor sem, ha a köztes hónapokban nem változott semmi. És végül még egy praktikus tanács: az adatokat információkat röviden és áttekinhetően szerkesszék az oldalon, de úgy, hogy a bírálóknak még hely is jusson a jegyzeteléshez. Ha mindehhez még a portréjukat is csatolják a jobb felső sarokban, Önökkel biztosan elégedettek lesznek – s ez már fél siker!

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mail címen!

Ifj. Orbán Aladár
személyzeti tanácsadóVissza a cikkekhez!