Egy kényes kérdés: a fizetésemelés„Eddig minden évben kaptunk fizetésemelést, idén viszont kényesen kerülik a témát főnökeink. Kezdeményezhetem én bértárgyalást, vagy örüljek, hogy egyáltalán van munkahelyem?” – kérdezi egy olvasónk.

A levél alapján úgy tűnik, olvasónk cégénél nem szóltak a tervekről és a lehetőségekről. Ezért a válaszom igen, kezdeményezhet tárgyalást, hozza szóba a fizetésemelés témáját, de máris hozzáteszem: kellő óvatossággal tegye ezt. Egy jól működő vállalkozásnál a cégvezetés kommunikál az alkalmazottakkal, megosztják a sikereket és a nehézségekről is tájékoztatják a dolgozókat. Ebbe a körbe tartozik az is, hogy a nyereségről is beszélnek, illetve annak hiányát sem titkolják. Ha a vezetés nem szól, semmi sem tiltja, hogy a munkavállaló kérdezzen…

Nézzük a bértárgyalások általános szabályait. Mielőtt kezdeményezné főnökével a beszélgetést, célszerű feltérképeznie, felettesei elégedettek-e a munkájával. Ez mindennek az alapja, s a kapott válasz dönti el, jogosan állunk-e elő bérkövetelésünkkel vagy bölcsebb, ha egyelőre hallgatunk.

A tárgyalás során barátságos indítást jelenthet, ha szóba hozzuk: a fizetésemelés elmaradása nemcsak a dolgozók anyagi helyzetét érinti, hanem morális üzenete is van. Ha jelentős a juttatás, az az elégedettség kifejezése, ha alacsony az összeg vagy elmarad az emelés, az nyilván az elégedetlenséget mutatja. Mondjuk el azt is: még a negatív visszajelzés is jobb – akár építő jellegű is lehet –, mint a semmi. A visszajelzés teljes hiánya mindig romboló hatású. A dolgozó komfortérzése és motiváltsága csorbul, s ez sok esetben egészen a munkahelyváltásig vezethet.

Előfordulhat persze, hogy a cég anyagi helyzete nem teszi lehetővé a prémiumot vagy a fizetésemelést. Ha ez derül ki, tehetünk alternatív megoldásokra is javaslatot. Például amennyiben elégedettek a munkánkkal főnökeink, de átmeneti pénzügyi nehézségek miatt ezt nem fejezhetik ki béremelésben, támogassák nyelvtanulásunkat vagy szakirányú képzésünket.
És még egy praktikus jó tanács: a bértárgyalás során mindig „lőjünk” kicsit magasabbra az elérni kívánt összegnél, hiszen az egyezkedés során úgyis engednünk kell. A profik is így csinálják…

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

 

Orbán Aladár
ügyvezető
Origo-Sánta Humán Kft.Vissza a cikkekhez!