Az ügyfélszolgálati munkatársAz elnevezésről nem mindenkinek az ugrik be, amit valójában jelent ez a munkakör. Fontos feladatuk van, sok múlik rajtuk, pedig nem is kaptak szakirányú képzést az ügyfélszolgálati munkatársak… Első pillantásra a laikusnak úgy tűnhet, az ügyfélszolgálati munkatársak csak ott ülnek a pultnál, felveszik a telefonokat és válaszolnak a személyesen megjelenő ügyfelek kérdéseire. Nem nagy kunszt – gondolhatják, pedig dehogynem! A “csak” mögött ebben az esetben több rejlik, valódi tartalom van…

A jó ügyfélszolgálatos képviseli a cég érdekeit és értékeit, ezt megfelelően közvetíteni is tudja az ügyfelek felé, miközben természetesen azok kérdéseire válaszol, kéréseiknek eleget tesz. Tulajdonságai közül fontos az empátia, a türelem. Rugalmas és cégéről alapos tudással rendelkezik. A problémát meglátja és meg is oldja. Képes az ügyfelek jó értelemben vett szeretetére. Nem ajánlott ez a munka azoknak, akik nem szeretnek beszélni, beszélgetni, nem szeretnek vagy nem tudnak jól kommunikálni. (Itt jegyzem meg, hogy a kettő nem ugyanaz: előfordulhat, hogy valaki szeret beszélni, csak nem tud a megfelelő módon…) Ne menjen ügyfélszolgálati munkatársnak az, aki türelmetlen, nehezen viseli és kezelni sem tudja a konfliktusokat, rosszul tűri a monotóniát vagy éppen a túlzott sokszínűséget. (Ebben a munkakörben mindkettőből kijuthat.)

Ne fogadjon el ilyen megbízást az sem, akinek gondot okoz, hogy a cég és az ügyfeleik érdekeit egyensúlyban tartsa. Az ügyfélszolgálati munkára is igaz tehát, hogy megfelelő ember kell a megfelelő helyre. Egy tökéletes világban a rendőrök angolok, a szakácsok franciák, a műszerészek németek, a szeretők olaszok, a szervezők svájciak – az ügyfélszolgálati munkatársak pedig intelligensek és barátságosak.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!Vissza a cikkekhez!