Állásinterjú után legyünk türelmesekAz állásinterjút sokszor bizonytalan napok követik. Sokan nem bírják ki és a telefon után nyúlnak, érdeklődnek a lehetséges válasz felől. Ha a tanácsadót hívják, nem olyan nagy baj, de ha a pályáztató céget… Ott bizony nem veszik jó néven, ha sűrgetik őket, Pláne, ha többen…

Az állásinterjú után legyünk türelmesek! Ez a legfontosabb tanács, amit az állásinterjún túl esett pályázóknak adhatok. Akár az állás sorsa is múlhat azon, hogy ki, hogyan viseli a várakozás néha gyötrelmes napjait. Pesze, emberileg érthető a türelmetlenség is, de melyik főnök díjazza, ha leendő alkalmazottja telefonhívásokkal vagy levelekkel ostromolja?

Sokan próbálkoznak udvarias érdeklődéssel állásinterjú után: jó voltam? Bizalmat ébresztettem? Megfeleltem? Felvesznek vajon, vagy keresgéljek tovább? Ha a tanácsadónak teszik fel ezeket a kérdéseket, az nem baj, de ha a pályáztató cégnek, azt bizony nem veszik jó néven. A lehető legrosszabb, legudvariatlanabb tett, ha valaki tanácsadón keresztül keres munkát, aztán közvetlenül a céget hívja. Ezen már jó néhány pályázó bukott el jó állásokat… Vannak, akik nem a telefon után nyúlnak, hanem köszönőlevelet fogalmaznak rögtön az állásinterjú után. Gesztusnak szánják, de nem minden munkaadó értékeli ezt, s a levél, ha még oly udvarias is, esetenként nemhogy növelné az esélyeket, még vissza is veti. Egy felmérés szerint a munkaadók 15 százaléka nem hajlandó olyasvalakit alkalmazni, aki köszönőlevelet küldözget leendő munkahelyére az állásinterjú után, míg 32 százalékuk hajlik arra, hogy ettől függetlenül esélyt adjon a jelentkezőnek, de a levélírók megítélését ez mindenképpen hátrányosan befolyásolja.

Ha mégsem bírja ki, telefon helyett mégis válassza a levelet. Ebben köszönje meg, hogy behívták az állásinterjúra, a második bekezdésben foglalja össze a képzettségét és szakmai előéletét, aztán még egy sorban térjen ki arra, hogy továbbra is érdeklődik az állás iránt. A levél legyen rövid, tömör, udvarias és precíz, áttekinhető. Vigyázat! A legkisebb figyelmetlenség helyesírási hibához vezethet, amit utólag már nem lehet magyarázgatni…

A legjobb, ha telefon és levélírás helyett már az állásinterjún megkérdezik, mikorra várható döntés a megpályáztatott állás ügyében. Ha letelik ez az idő, már lehet telefonálni, előbb azonban nem érdemes.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!Vissza a cikkekhez!